YUUYARAQ

Inuup qanoq inuunissaminut maligassai

 

Med udgangspunkt i yup’ik-eskimoen Harold Napoleons tekst om de mange komplekse forhold, der gør at mange yup’ik-eskimoer fra Alaska lider under alkoholisme og vold beskrives de konsekvenser, som koloniseringen har haft for den indfødte befolkning.

Forfatter: Harold Napoleon

Redaktør: Eric Madsen

Bidragyder: Aviâja Egede Lynge

Forord: Karl Kristian Olsen, Pârtoq

Sprog: Kalaallisut

Oversættelse: Niels-Henrik Lynge

Korrektur: Lannguaq Lynge

Grafisk tilrettelæggelse:
Sika Mortensen

Repro og Tryk:
P.J. Schmidt

Udgivelsesår: 2011, 2016

ISBN: 978-87-92170-12-5

Sideantal: 102

Bogens indhold

I december 2011 udkom Harold Napoleons smukke bog Yuuyaraq – The Way of the Human Being i en grønlandsk udgave under titlen Yuuyaraq: inuup qanoq inuunissaminut maligassai.

Bogen er oversat og bearbejdet til grønlandsk fra amerikansk af videnskabsjournalist, Niels-Henrik Lynge.

Denne gribende beretning bringer nye aspekter frem om hvorfor der forekommer så megen vold i hjemmet, børnemishandling, selvmord og voldelige forbrydelser blandt den oprindelige befolkning i Alaska. Harold Napoleon viser også vejen til, hvad man kan gøre for at komme ud af disse traumer. Foruden Napoleons tekst, indeholder bogen også et afsnit Yuuyaraq – kalaallit isaanniit af Aviâja Egede Lynge, som drager paralleller til forhold, vi kender i Grønland.

Harold Napoleon

Om sig selv siger forfatteren:

Hvad angår mig selv, så har jeg ikke nogen master- eller doktorgrad, men jeg er Yup’ik Eskimo og blev født ind i en verden, som ikke længere eksisterer. Jeg begyndte først at lære engelsk dengang jeg kom i skole som 6-årig. Da jeg var 12, blev jeg sendt til Copper Valley School.

Jeg elsker at læse. Fra første dag jeg kunne alfabetet og havde skaffet mig en ordbog, læste jeg alt, hvad jeg kunne få fat på.

Jeg blev student med udmærkelse fra St. Mary’s High School i maj 1968, hvorefter jeg tog på universitetet i Great Falls, Montana, hvor jeg studerede historie. Det fortsatte jeg med på universitetet i Alaska. i 1972 blev jeg direktør for sammenslutningen af bygderådsformænd. På den måde fik jeg et indgående kendskab til Yup’ik-folket.